Showcase werknemers APK met open data

Met een rijke open data set van UWV is veel te winnen voor werkzoekenden. Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is, is door de Ockham Groep (data specialisten) samen met Koek (web applicaties) een voorbeeld app ontwikkeld. Klik op de afbeelding voor een voorbeeld.

De app biedt aan iedereen de mogelijkheid om zichzelf te spiegelen ten opzichte van andere werknemers en werkzoekende met een vergelijkbaar CV. Dit spiegelen aan peers gebeurt op allerlei kenmerken zoals opleidingen, competenties en werkervaring.  Spiegelen aan peers is een zeer effectieve en goedkope manier om mensen op ideeën te brengen; vergelijk het maar met de functionaliteit op Bol.com, Netflix of Zalando waarbij gebruikers gewezen worden op andere producten via ‘anderen kochten/bekeken ook deze producten’.

Met dit spiegelconcept bepalen mensen hun plek op de arbeidsmarkt en kunnen zo ook een inschatting maken waar hun sterktes en zwaktes liggen. En dat niet alleen voor hun huidige beroep maar ook bij het zetten van een volgende stap of bij het nadenken over een opleiding of training.

Een gebruiker kan door deze ‘advieskaarten’ swipen en krijgt als hij of zij dat wil, een aantal op basis van de data afgeleide vragen gesteld die weer leiden tot nieuwe advieskaarten. Zo heeft hijzelf controle over de adviezen die hij krijgt. De app komt vaak met verrassende matches, die echter steeds begrijpelijk zijn. De bedoeling is ook om de gebruiker een bredere blik te bezorgen zodat hij ook buiten de gebaande paden een baan kan vinden.

De open dataset wordt door de applicatie op een drietal manieren ingezet:

  1. Bij het tonen van de informatie op de advieskaarten.
  2. Bij het opstellen van relevante vragen aan gebruikers.
  3. Bij het samenstellen van nieuwe suggesties voor advieskaarten.

Wil je meer weten wat de mogelijkheden zijn om datasets aan te bieden op mobiel, maak dan een afspraak met de Ockham Groep

Comité Open Arbeidsmarktdata
Leidse Rijn 39
3454 PZ Utrecht, Nederland

Disclaimer

Het Comité heeft meerdere deelnemers die u op deze website kunt vinden en individueel kunt benaderen over hun expertise. Wilt u meer weten, dan kunt u een email sturen aan: arbeidsmarkttransparant@gmail.com